Rabu, 19 Mei 2010

Makmal 414

5/19/2010 11:19:00 PTG

salam..

"Welcome to laboratory 414" kata abang Chai salah seorang pelajar di makmal itu.. mulai dari semalam aku dah bermula membuat kerja-kerja makmal.. makmal ini diberi nama makmal 414 yang diselia oleh Prof. Madya Mohd Razip Samian dan Prof. NN...

hari selasa aku buat NR media dan TNE buffer.. bagaimana yang hasilkan EDTA 0.5 M pH 8.0 dan larutan TRIS pH 8.0.. lepas itu cara membuat NR + Agar + Sucrose 15%

hari rabu aku buat transformation, salah satu proses dalam pengklonan bakterial mengandungi gen yang dikehendaki.. cara membuat LB (luria broth) dan LA (luria agar)..

esok pula aku akan buat penyaringan (screening) untuk mengambil bakteria yang hanya mengalami "transformation".. dan akan juga membuat "genomic extraction"..

wasalam ~(@_,@)~

5 comments:

AnNe berkata...

cam bez je praktikal kamu...~

hanisah berkata...

gojesnya ko.
ko ade procedure edta-tris tu eh? nak..=D

Mohd LukMan berkata...

anne: hoho, besa2 je kot.. akk??

nisah: haha, prosedur pe camna nak wat??

AnNe berkata...

x tau la bez ke x...
ada yg bez..
ada yang x...
yang bez sbd dapat usha2 doc @ family patients yang smart ms g hantar mknn ke wad...
yang x bez, ms x de keje tu tsangat la bowink...
hahaha...~

SYAZWANSAMAR berkata...

eeh?week bape ko buat semua bnde tu?
ktorng kat sini 2nd day dah buat LB
-then ktrong dah buat transformation,
run gel, glycerol stock, dna extraction,electrophoresis, special stain
skarang ni tak tau nak buat ape dah.
semua bnde ktorng dah buat.
-buku sambrook J (ni buku paling power molecular biology)pun dah khatam.
-semua chemical ktorng tau buat.
0.5 M EDTA pH8.0 ktorng buat dalam mase 10 minit sahaja.
owh itu sahaja.