Ahad, 11 Oktober 2009

Makluk yang bernama manusia

10/11/2009 12:32:00 PG

Salam...

pada hari khamis, aku dah pun sibuk2 tuk siap kan gerai, disamping itu juga aku terpaksa mencari alatan2 tuk Evolusi Sains, cari LCD.. kesana sini aku cari..nasib baik kat HEP ada satu LCD yg free lagi... mememang penat lah... malam sebelum itu pergi pula ke padang golf untuk mencari buluh untuk dibuat ayam pangsuh(xsure ejaannya).. luka2 tangan aku dibuatnya...

pada hari yang sama juga aku berpuasa.. lepas aku berpenat2 seharian uruskan gerai n evolusi petang khamis tu, aku terus bersiap2 utuk ke kbmall.. nak tolong kawan beli something.. tak pe lah penat2 pun aku pergi lah.. xkisah pun, tolong kekawan.. then dalam 4 jam macam tulah kitorang disana buka puasa.. then lepas tu aku bergegaslah pula pulang ke usm, sebabnya kereta sampai kul 9 shj then aku kena bertugas jaga gerai, start pukul 8 dah lewat sejam...

lepas aku dpt msg memberitahu kereta kena hantar kat nurani.. lah.. dah lah hujan, tapi aku terpaksa juga meredah padang dalam keadaan basah dan hujan untuk balik ke murni, dengan brg yang aku bawa lagi(berat jugalah mende2).. nasib baik x lebat, kalau tidak rosak barang tu kena hujan...

pastu sampai kat murni terus turun ke gerai.. xsempat nak sembahyang isyak pun.. memang meletihkan hari itu... sampai kat gerai, adalah juga org yg x berpuas hati, aku dtg lambat, xpelah terima je dengan hati terbuka...

then hari jumaat, aku agak terkilan... yelah dengan apa yang aku buat nih, aku dpt balik balasan cam2, bukanlah aku nih jenis mudah terasa, tapi kadang2 terasalah juga.. kalau pun sibuk bgtaulah, ak sibuk, sory... kan lebih berbudi bahasa.. ini diam seribu bahasa., xreply apa2. ntahlah.. kali ni aku memang agak terkilan.. tapi tak mengapa.. yang penting mereka rasa seronok, gembira sudah lah kan...

kesimpulannya.. manusia ni macam2..aku xtau nak cakap apa, tapi aku nasihatkan buat baik perpada2 n buat jahat jgn sesekali... klu pun kita baik camne pun, 1 sahaja kesalahan kita, itulah yg diheboh-hebohkan... patutkah kita lakukan sesuatu yang baik dengan memberitahu org ramai kita yg melakukan itu?? tapi memang inilah ragam manusia sekarang.. kalau seseorang itu berbuat baik yg terlampau pun, kalau dia tak hebohkan orang akan anggap dia jahat.. dimanakah keiklasan manusia?? sudahkan manusia kehilang manusianya?? fikir-fikirkan dan selamat beramal...

eh.. aku dah melalut pulak dah.. mintak maaflah klu catatan aku kali ni menyinggung mana2 pihak.. bukan apa.. cuma nak berkongsi pendapat kepada semua... Maaf...

Wassalam... ~(@_,@)~

5 comments:

AnNe berkata...

bez entri kali ni...=)
orang ssah nak nmpak kbaikan yg kte buat...
tapi, kalau yang buruk tu nampak je...
yang penting niat kte nak tolong orang tu kena betul...
bukan untuk dapat pujian semata2...
pape pn, sabar je la k...
teruskan mmbantu orang2 yang ssah...
biarpun orang tak hargai kebaikan kita, tapi Allah tahu niat dan apa yang kita buat...=)

Din diet berkata...

aku sangat setuju dgn ko lukman.hahaha

p/s: yes..lukman dh update blog.haha

Mohd LukMan berkata...

Din: haha update pun guna l.top org

Anne: 2lah.. xtau nak cakap ape..

DarkArtz berkata...

biasa le tu.........
manusia kan ada emosi..........
bila2 masa boleh berubah.........
apapun, think positive.........
masa tu mungkin dia tengah stress ke, jadi dia lepaskan geram kat kau.......
siapa tau kan.............

Mohd LukMan berkata...

aza: yele kot aku akan think positif.. tq